Φόρτωση...
Βρίσκεστε εδώ:  Αρχική  >  Πρώτο Θέμα  >  Τρέχον άρθρο

e-τήρηση των φορολογικών βιβλίων

1 Αυγούστου, 2019  /  Χωρίς Σχόλιο

Στη σταδιακή κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης προτίθεται να προχωρήσει η κυβέρνηση, σύμφωνα με τα όσα αποκάλυψε χθες ο υφυπουργός Παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στυλιανός Πέτσας, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ. Σήμερα εξάλλου παρουσιάζεται από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και τη Διοίκηση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων η νέα εφαρμογή για την ηλεκτρονική τήρηση των φορολογικών βιβλίων των επιχειρήσεων και των ελευθέρων επαγγελματιών, η οποία θα τεθεί σε λειτουργία πιλοτικά από την 1η Οκτωβρίου. Ειδικότερα και όπως επισήμανε η εφημερίδα «Ναυτεμπορική», σήμερα το μεσημέρι σε κοινή συνέντευξη Τύπου του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, του υφυπουργού Οικονομικών, Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας, Απόστολου Βεσυρόπουλου και του διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), Γιώργου Πιτσιλή, θα παρουσιαστεί η εφαρμογή για την ηλεκτρονική τήρηση των φορολογικών βιβλίων. Όπως ήδη έχει αποκαλύψει η «Ν»:

1) Το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του μέτρου της ηλεκτρονικής τήρησης βιβλίων, το οποίο έχει καταρτίσει η ΑΑΔΕ, προβλέπει ότι η σχετική ηλεκτρονική εφαρμογή θα λειτουργήσει πιλοτικά από την 1η Οκτωβρίου τρέχοντος έτους. Από το 2020 η εφαρμογή θα λειτουργεί πλήρως, έτσι ώστε όλες οι επιχειρήσεις και όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες να συμπληρώνουν τα φορολογικά τους βιβλία με ηλεκτρονικό τρόπο, σε άμεση σύνδεση με τα συστήματα TAXIS και TAXISnet.

2) Τα φορολογικά βιβλία περισσοτέρων από 1.000.000 επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών θα συμπληρώνονται και θα «τηρούνται» ηλεκτρονικά απευθείας στο σύστημα TAXISnet. Έτσι θα παρακολουθούνται σε σχεδόν πραγματικό χρόνο από τις φορολογικές αρχές. Τα στοιχεία των εκδιδόμενων τιμολογίων θα καταχωρούνται ηλεκτρονικά στο σύστημα από τον εκάστοτε εκδότη, ενώ ο λήπτης θα πρέπει να έχει συνδεθεί κι αυτός ηλεκτρονικά προκειμένου να τα επικυρώνει ή να τα διορθώνει για τις πράξεις που τον αφορούν. Η ηλεκτρονική συμπλήρωση των βιβλίων θα γίνεται είτε «γραμμή-γραμμή» καταχωρητικά είτε με μαζική μεταφόρτωση δεδομένων είτε με το ξεχωριστό κανάλι των ταμειακών μηχανών όταν συνδεθούν με τα συστήματα ΤΑΧIS και TAXISnet. Εντός του 2020, όταν θα τεθεί σε πλήρη εφαρμογή και η ηλεκτρονική έκδοση των τιμολογίων, τα ηλεκτρονικά βιβλία θα συμπληρώνονται αυτόματα με κάθε έκδοση e-τιμολογίου.

3) Με την ηλεκτρονική τήρηση των βιβλίων εκτιμάται ότι θα περιοριστεί σχεδόν στο μισό ο γραφειοκρατικός φόρτος της αγοράς. Από τη στιγμή δε που θα εφαρμοστεί το νέο σύστημα, δεν θα υπάρχει πλέον η ανάγκη να υποβάλλονται οι συγκεντρωτικές καταστάσεις τιμολογίων πελατών-προμηθευτών (οι λεγόμενες ΜΥΦ).

4) Επιπλέον, με την ηλεκτρονική τήρηση των βιβλίων:
α) Θα καταστεί δυνατή η αυτόματη προσυμπλήρωση των εντύπων των δηλώσεων ΦΠΑ και φόρου εισοδήματος των επιχειρήσεων και των ελευθέρων επαγγελματιών. Ειδικότερα, από τη στιγμή που τα αναλυτικά δεδομένα για τα ακαθάριστα έσοδα, για τις εκπιπτόμενες και μη εκπιπτόμενες δαπάνες καθώς και για τα λοιπά οικονομικά στοιχεία φορολογικού ενδιαφέροντος των επιχειρήσεων και των ελευθέρων επαγγελματιών θα καταχωρούνται απευθείας στο σύστημα TAXISnet, μέσω των ηλεκτρονικά τηρούμενων φορολογικών βιβλίων:
* Θα είναι δυνατό να ενημερώνονται με διαρκώς επικαιροποιούμενες συγκεντρωτικές εγγραφές τα αντίστοιχα πεδία των εντύπων των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ, ώστε να είναι έτοιμα προς ηλεκτρονική υποβολή αμέσως μετά τη λήξη της φορολογικής περιόδου που αφορούν (του τριμήνου ή του μήνα, κατά περίπτωση). 
* Αντιστοίχως, με τη λήξη του φορολογικού έτους, τα δεδομένα για τα ακαθάριστα έσοδα, τις δαπάνες και τα λοιπά οικονομικά στοιχεία των επιχειρήσεων και των ελευθέρων επαγγελματιών, τα οποία θα έχουν αναγραφεί στα ηλεκτρονικά τηρούμενα φορολογικά βιβλία τους, θα είναι δυνατό να μεταφέρονται στις έτοιμες ηλεκτρονικές φόρμες των εντύπων Ε3, Ε1 και Ν των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, ώστε να συμπληρώνονται αυτόματα τα αντίστοιχα πεδία. Έτσι, μετά τη λήξη του φορολογικού έτους όλα ή τουλάχιστον τα περισσότερα από τα στοιχεία που πρέπει να δηλωθούν στα ηλεκτρονικά υποβαλλόμενα έντυπα των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος θα είναι ήδη προσυμπληρωμένα.
β) Κάθε επιχειρηματίας θα έχει μια άμεση εικόνα των οικονομικών στοιχείων και υποχρεώσεων της επιχείρησής του.
γ) Οι πάσης φύσεως λογιστικές εργασίες θα διεκπεραιώνονται ταχύτατα.
δ) Οι διαδικασίες καταβολής επιστροφών φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ θα απλουστευθούν και θα επιταχυνθούν.
ε) Θα εξαλειφθεί πλήρως το φαινόμενο της έκδοσης πλαστών τιμολογίων, διότι δεν θα υπάρχει πλέον δυνατότητα έκδοσης τιμολογίων εν αγνοία του εμφανιζόμενου ως λήπτη, ούτε δυνατότητα καταχώρησης τιμολογίου εν αγνοία του εμφανιζόμενου ως εκδότη. Παράλληλα θα περιοριστούν σημαντικά και τα κρούσματα έκδοσης εικονικών τιμολογίων, καθώς τα στοιχεία των ηλεκτρονικά εκδιδόμενων τιμολογίων θα πρέπει να επιβεβαιώνονται και από τους λήπτες.
στ) Θα γίνει άμεσος και ευκολότερος ο εντοπισμός ύποπτων συναλλαγών.

Ηλεκτρονική τιμολόγηση

5) Η υλοποίηση του φιλόδοξου σχεδίου της ηλεκτρονικής τήρησης των φορολογικών βιβλίων θα είναι ολοκληρωμένη και λειτουργική όταν όλες οι επιχειρήσεις και όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες υποχρεωθούν να εκδίδουν και να λαμβάνουν με ηλεκτρονικό τρόπο τα φορολογικά παραστατικά. Για τον λόγο αυτό, σύμφωνα με τα όσα έχουν προτείνει στην ΑΑΔΕ οι αρμόδιοι τεχνικοί εμπειρογνώμονες, θα πρέπει να τεθεί το συντομότερο δυνατό σε εφαρμογή η ήδη ψηφισθείσα από το 2010 και τροποποιηθείσα το 2016 διάταξη που προβλέπει την υποχρέωση των επιχειρήσεων και των ελευθέρων επαγγελματιών να διαβιβάζουν ηλεκτρονικά στους αντισυμβαλλόμενους και στις πληροφοριακές υποδομές της ΑΑΔΕ τα δεδομένα των φορολογικών στοιχείων (τιμολογίων κ.λπ.) που εκδίδουν.

Πηγή: Ναυτεμπορική

  • Δημοσιεύτηκε: 2 έτη πριν την 1 Αυγούστου, 2019
  • Τελευταία αλλαγή: 1 Αυγούστου, 2019 @ 8:18 πμ
  • Καταχωρημένο σε: Πρώτο Θέμα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μπορεί να σας αρέσουν...

ΔΕΥΑΤ: Σύγχρονες υποδομές για έλεγχο παροχής νερού και στα χωριά

Περισσότερα →