Φόρτωση...
Βρίσκεστε εδώ:  Αρχική  >  Άρθρα - Πρόσωπα - Συνεντεύξεις  >  Τρέχον άρθρο

Στον απόηχο του πρώτου και δεύτερου Δ.Σ. ΠΥΛΗΣ (από την νέα δημοτική αρχή) και εν αναμονή του τρίτου

18 Νοεμβρίου, 2019  /  Χωρίς Σχόλιο

Το πρώτο Δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Πύλης που έλαβε χώρα στις 5/10/2019 στο Δημοτικό Κατάστημα Πύλης.

Η ατζέντα του Δ.Σ. περιλάμβανε 42 θέματα. Την έναρξη του συμβουλίου έκανε ο πρόεδρος κ. Νακος και στην πορεία το λόγο πήρε ο Δήμαρχος κ. Μαράβας.

Αρχικά έγινε αναφορά στα εκτός ημερήσιας διάταξης θέματα. Ο Δήμαρχος μίλησε για το επίμαχο θέμα που αφορούσε την ένταξη του έργου οδοποιίας στην περιοχή του Ελευθεροχωρίου, που θα εξυπηρετήσει την κτηνοτροφική μονάδα του. Ακούστηκαν απόψεις από όλες τις πλευρές αλλά κυρίως από τον επικεφαλής της Ελάσσονος Αντιπολίτευσης, που έθεσε το θέμα για την πραγματική αναγκαιότητα του έργου αν δηλαδή εξυπηρετούνται και άλλες μονάδες  καθώς και αν ήταν έργο προτεραιότητας για τον Δήμο .

Η παράταξη του κ. Χήρα έθεσε θέμα για ζωντανή αναμετάδοση των συνεδριάσεων  από τοπικά κανάλια και διαδίκτυο  όπως κάνουν όλοι οι Δήμοι του νομού μας.  Χαριτολογώντας ο Δήμαρχος, λέγοντας όμως την αλήθεια, είπε “θα το δούμε, αλλά ρε Θόδωρα θα γελάνε με μας, εμείς δεν ξέρουμε να μιλάμε καλά”.

Επίσης περί απευθείας αναθέσεων του Δημάρχου…. Ο κ. Χήρας έθεσε το  ερώτημα περί νόμιμου και ηθικού παρουσιάζοντας ενδεικτικά τιμολόγια δαπάνης σε γάλατα επτά  χιλιάδων ευρώ (ΑΔΑ: 6ΕΠΚΩ14-ΥΒΠ), καθώς και τιμολόγια ελαστικών και επισκευών του κ. Τζάνη (νυν Αντιδημάρχου Οικονομικών). Παρακάτω το τιμολόγιο που παρουσίασε η ομάδα του κ. Χήρα.

Στο συγκεκριμένο θέμα τοποθετήθηκα και εγώ αναφέροντας ότι ο Δήμαρχος όλη την περασμένη πενταετία στήριξε συγκεκριμένες επιχειρήσεις ενώ θα έπρεπε να μοιράζει την “πίτα” σεόλη την αγορά, έτσι ώστε να μην έχουμε επιχειρήσεις που παρουσιάζουν κύκλο εργασιών με το Δήμο άνω των 100.000-150.000 ευρώ (όλα αναθέσεις Δημάρχου) και όμοιες επιχειρήσεις με μηδενικά έσοδα από τον Δήμο. Ανέφερα, ότι είναι ανάγκη να αλλάξει αυτό γιατί αν μη τι άλλο συνιστά διαπλοκή και είναι άδικο έναντι των υπολοίπων επιχειρήσεων. Ο Δήμος πρέπει να στηρίξει με μικρά ποσά όλες τις επιχειρήσεις. Φυσικά επί του συγκεκριμένου ο Δήμαρχος κάλυψε το θέμα λέγοντας ότι οι αναθέσεις είναι νόμιμες και μάλιστα είμαστε πολύ τυχεροί που στον Δήμο μας  υπάρχει η επιχείρηση του Αντιδημάρχου που εξυπηρετεί τις ανάγκες του Δήμου όσον αφορά την παροχή υπηρεσιών σε ελαστικά οχημάτων (τα συμπεράσματα δικά σας…..)

Τα περισσότερα θέματα  της ημερήσιάς διάταξης  είχαν να κάνουν με ορισμό μελών σε επιτροπές καθώς και γνωμοδοτήσεις επί των  έργων σε διάφορα μέρη του Δήμου.

Ένα ενδιαφέρον θέμα ήταν το νούμερο 34 και ειδικότερα <<Διατύπωση γνώμης σχετικά με τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) του έργου «Μικρό Υδροηλεκτρικό Έργο (ΜΥΗΕ) ισχύος 4,1 MW στη θέση «Ριζαριά» στο ρέμα Καμναΐτικο, της Δημοτικής Ενότητας Αιθήκων, του Δήμου Πύλης, στην Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων, της Περιφέρειας Θεσσαλίας.>>

Στην αίθουσα παραβρέθηκαν, ο πρόεδρος Νεραϊδοχωριου με αρκετούς κατοίκους και αφού εξέφρασαν την γνώμη τους, καθώς και σειρά από  αρνητικές απόψεις ζήτησαν την πραγματοποίηση λαϊκής συνέλευσης στο χωριό παρουσία εκπροσώπων της εταιρίας…. Στη συνέχεια το λόγο  έλαβαν οι δημοτικοί σύμβουλοι και μετά από πολύωρη διαλογική συζήτηση και τοποθετήσεις  φτάσαμε στην ψηφοφορία. Στο σημείο εκείνο το λόγο έλαβε ο πρόεδρος κ. Νάκος και μας ενημέρωσε ότι δεν τίθεται θέμα ψηφοφορίας μιας και η απόφαση θεωρείτε θετική υπέρ της εταιρίας για το λόγο του ότι το θέμα έπρεπε να είχε έρθει σε ψήφιση  πριν δυο μήνες και αφού δεν ήρθε τότε  κατοχυρώθηκε θετικά υπέρ της εταιρίας. Τα ερωτήματα που γεννώνται και δεν μας απάντησαν είναι τα εξής: Γιατί ενώ όλο το καλοκαίρι έγιναν τουλάχιστον τρία έκτακτα συμβούλια, δεν  θέσανε σε ψήφιση το εν λόγω θέμα και γιατί αφήσανε ανενημέρωτους τους κατοίκους;;;;

Η απάντηση είναι απλή… Θέλανε να περάσουν έντεχνα το θέμα και δεν ήθελαν  να φέρουν ευθύνη στο μέλλον για αυτό που θα συμβεί και κυρίως να ρίξουν στάχτη στα μάτια των κατοίκων που έστω και αργά ενεργοποιήθηκαν.

Στις 23/10/2019 πραγματοποιήθηκε το Δεύτερο Δημοτικό Συμβούλιο.

Είχε επτά θέματα με πιο ενδιαφέρον το θέμα την ψήφιση του νέου καταστατικού της Μονομετοχικής του Δήμου Πύλης. Έγινε η εισήγηση από πλευράς του Δημάρχου και στην συνέχεια  το ρόλο πήρε η δικηγόρος που συνέταξε το καταστατικό. Αφού μας εξήγησε μια σειρά θεμάτων επί του καταστατικού δέχθηκε ερωτήσεις από τις αντιπολιτευτικές παρατάξεις και κυρίως από την Ελάσσονα Αντιπολίτευση. Συνοπτικά το καταστατικό παρουσίαζε σειρά από ατέλειες και κυρίως το άρθρο 53 που ούτε λίγο ούτε πολύ ανέφερε ότι τα κέρδη της εταιρίας θα κατανέμονταν επί του Διοικητικού Συμβουλίου… Για το συγκεκριμένο θέμα λάβαμε την υπόσχεση ότι θα τροποποιηθεί. Γενικά πολλά τρωτά σημεία ως προς την διαχείριση της Δημοτικής περιουσίας μιας και πλέον η Μονομετοχική  θα διαχειρίζεται για τα επόμενα τουλάχιστον  πενήντα χρόνια  την ακίνητη περιουσία του Δήμου.

Σε ερώτημα μας, περί αμμοληψιών από τον Πορταίκο ποταμό ακούσαμε το Δήμαρχο να αισθάνεται υπερήφανος γιατί επί των ήμερων του μπήκαν στα ταμεία του Δήμου Πύλης 120.000 ευρώ από αδρανή υλικά. Προσωπικά λέω ότι επί των ήμερων του καταστράφηκε ο Πορταικός ποταμός και κάποιοι εξ αυτών κέρδισαν  χρήματα, λεηλατώντας τον ποταμό. Φυσικά ο Δήμαρχος είπε ότι έχει πέσει και στην δική του αντίληψη  η παράνομη διακίνηση αδρανών υλικών  και μάλιστα μας προέτρεψε να καλέσουμε την αστυνομία αν δούμε φορτηγό στο ποτάμι….

Ενδιαφέρον θέμα ήταν η τροποποίησή του οργανισμού εσωτερικής υπηρεσίας (ΟΕΥ) της Δ.Ε.Υ.Α.Π. που εντέχνως ανοίγει την πόρτα σταδιακά σε προσλήψεις (29 ατόμων) μόνιμου προσωπικού αρχίζοντας με την θέση του Γενικού Διευθυντή.

Τα παραπάνω ήταν τα βασικά θέματα που απασχόλησαν το Δ.Σ.

Στα εκτός ημερήσιας διάταξης θέματα θέσαμε το θέμα των μεταναστών, της ύδρευσης στην Κάτω Παλαιόκαρυα, καθαρισμοί ρεμάτων στο Ροπωτό κ.α. Λάβαμε αρκετές υποσχέσεις από τον Δήμαρχο για την επίλυση των θεμάτων και τώρα μένει να δούμε την υλοποίηση τους, σε εύλογο χρονικό διάστημα, ειδάλλως θα είναι έκθετος στους Δημότες Πύλης για πολλοστή φορά.

Τέλος καλό είναι να γνωρίζουν οι Δημότες ότι επίκειται αλλαγή του Γ.Π.Σ. (Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Πύλης) και τροποποιήσεις στους όρους δόμησης στα εκτός σχεδίου πόλεως οικόπεδα.

Αναμένουμε και  είναι  σε διαβούλευση με τον Δήμαρχο και Φορείς της Πύλης, τα θέματα των αθλητικών υποδομών του Δήμου. Φυσικά κάπου στο βάθος φαίνεται έντονα το ενδιαφέρον του Δημάρχου μας να εξυπηρετήσει ίσως προεκλογικές του υποσχέσεις σε κάποιους, μεταφέροντας ακόμα γήπεδο και κλειστό γυμναστήριο κάπου κοντά στην Πύλη. Συνεπώς αγαπητοί μου συνδημότες καλείστε να ενεργοποιηθείτε γιατί το κάπου κοντά του κ. Μαράβα είναι από το Δροσερό έως το Μυρόφυλλο

Σε εξέλιξη του όλου θέματος ήρθε η εξαγγελία του κ. Αγοραστού για κατασκευή Κλειστού Γυμναστήριου συνολικής αξίας 4 εκατομμυρίων ευρώ που δίνει λύση στο χρόνιο μας αίτημα περί αθλητικών υποδομών στην έδρα του Δήμου. Προσωπικά δεν με άφησε έκπληκτο μιας και η παράταξη μας βρίσκεται σε συνεχή αγαστή συνεργασία με την Περιφέρεια καθώς και την ενημερώνει για τα τεκτενόμενα στον Δήμο μας.

Και έπεται συνέχεια…….

Περικλής Μητρονάτσιος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μπορεί να σας αρέσουν...

Η Εθνική Ευεργεσία: Ένας άλλος πατριωτισμός

Περισσότερα →