Φόρτωση...
Βρίσκεστε εδώ:  Αρχική  >  Οικονομία  >  Τρέχον άρθρο

Για σοβαρά λάθη στην εκκαθάριση των δηλώσεων αγροτών κάνει λόγο το ΟΕΕ

Ιούνιος 8, 2019  /  Χωρίς Σχόλιο

Επιστολή στον υπουργό Οικονομικών και το διοικητή της ΑΑΔΕ απέστειλε ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Κωνσταντίνος Κόλλιας για τα προβλήματα κατά την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων αγροτών, που ασφαλίζονται στον τέως ΟΓΑ.

Συγκεκριμένα και όπως επισημαίνει η naftemporiki.gr, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του επιμελητηρίου, οι φορολογούμενοι, που έχουν έναρξη, με κύρια δραστηριότητα αγροτική εκμετάλλευση και αποδεδειγμένα ολοκλήρωσαν όλες τις νόμιμες διαδικασίες εγγραφής, τόσο στα μητρώα των αγροτών, όσο και στον αρμόδιο ασφαλιστικό φορέα, δεν αναγνωρίζονται φορολογικά ως κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

Στο τελικό στάδιο υποβολής του εντύπου Ε1 δεν έχει συμπληρωθεί από το σύστημα, όπως θα έπρεπε, ο κωδικός 037-038, με αποτέλεσμα να μην υπολογίζεται το αφορολόγητο ποσό στα κέρδη που αφορούν τους επαγγελματίες της συγκεκριμένης εκμετάλλευσης, χρεώνοντας μεγάλα ποσά φόρων λανθασμένα.

Αν και έχουν ολοκληρωθεί από αρκετούς φορολογούμενους οι διαδικασίες που προβλέπονται για την εγγραφή τους στο σχετικό μητρώο, αρμόδιοι υπάλληλοι προτρέπουν τους αγρότες να απευθύνονται οι ίδιοι, με τη φυσική παρουσία τους, στα γραφεία του ασφαλιστικού φορέα στην Αθήνα, εάν μέχρι σήμερα δεν τους έχει εκδοθεί εκκαθαριστικό πληρωμής (υπάρχουν περιπτώσεις που είναι σε αναμονή για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα).

Όπως υποστηρίζεται στην επιστολή, αυτό είναι ανέφικτο και «ζητάμε να κοινοποιηθεί προς όλους τους ενδιαφερόμενους η διαδικασία, που θα επιφέρει λύση στην τεράστια ταλαιπωρία, η οποία έχει προκύψει, και επίσης να ενημερωθούν τα κατά τόπους γραφεία σε ολόκληρη την επικράτεια για την άμεση και αναγκαία εξυπηρέτηση των πολιτών – φορολογούμενων».

Επίσης, έχει εντοπισθεί ένα άλλο πρόβλημα σχετικά με το νέο κωδικό του εντύπου Ε3, που αναφέρεται στους αγρότες – μέλη συνεταιρισμών, οι οποίοι πληρούν τις προϋποθέσεις του άρθρου 8 του Ν.4384/2016, καθώς παρατηρείται ότι κατά την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης να υπολογίζεται το τέλος επιτηδεύματος κανονικά χωρίς την προβλεπόμενη απαλλαγή.

«Λόγω του ότι δεν δίνεται η δυνατότητα διορθωτικής παρέμβασης στον λογιστή, προτείνουμε άμεσα να δοθεί λύση από τις εμπλεκόμενες αρμόδιες δημόσιες αρχές, ώστε να μην υπάρχει ταλαιπωρία και σύγχυση τόσο στους φορολογούμενους όσο και στους επαγγελματίες λογιστές φοροτεχνικούς», καταλήγει η επιστολή.

  • Δημοσιεύτηκε: 2 έτη πριν την Ιούνιος 8, 2019
  • Τελευταία αλλαγή: Ιούνιος 8, 2019 @ 8:52 μμ
  • Καταχωρημένο σε: Οικονομία

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μπορεί να σας αρέσουν...

Πρόγραμμα «e-λιανικό». Επιδότηση έως 5000 ευρώ για την δημιουργία e-shop

Περισσότερα →